Uw specialist in digitale gebitsprotheses

Immediaat prothese

Mist u veel eigen tanden en/of kiezen of is de gezondheid van uw gebit niet meer in orde? Het kan ervoor zorgen dat u zich schaamt en niet meer voluit durft te lachen en spreken. Ook uw kauwvermogen kan afnemen door tanden en of kiezen die missen of pijnlijk zijn. Kortom er kunnen allerlei verschillende redenen zijn waarom u afscheid moet nemen van uw eigen tanden en kiezen. De overstap naar een kunstgebit is niet niks en daarom leest u hier meer over wat u precies kunt verwachten.

Tijdelijke prothese: de eerste stap naar een gebitsprothese

Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit

De immediaat prothese wordt ook wel noodprothese-, tijdelijke- of eerste prothese genoemd. Het is een tijdelijke oplossing van ongeveer 6 maanden. In deze periode verandert uw kaak als reactie op de ingreep.. Na de ingreep zal de kaak vooral opzwellen om vervolgens weer te slinken.

Bij pijnklachten of een loszittende prothese kunt u uiteraard bij ons terecht voor een afspraak. Ik kan uw ongemak in deze periode zoveel mogelijk verhelpen. Bijvoorbeeld door het verwijderen van drukplekken of het aanbrengen van een zachte laag (tissue conditioner) bij een loszittende gebitsprothese. Na 6 maanden is uw kaak voldoende hersteld van de ingreep en wordt uw definitieve prothese gemaakt. Deze sluit nauw aan op uw kaak.

Voor het maken van een immediaat prothese start u bij onze praktijk in Hilversum. Uw immediaat prothese wordt direct geplaatst nadat de tandarts of kaakchirurg uw eigen tanden en kiezen heeft verwijderd.

Het kan zijn dat u een verwijzing heeft van uw tandarts of kaakchirurg naar onze praktijk. Mocht dat niet het geval zijn dan kan ik u doorverwijzen. Hierbij werk ik ook samen met een (narcose) tandarts die specifiek behandelingen uitvoert voor mensen met angst. De tandarts of kaakchirurg besluit of er extracties nodig zijn en voert deze ook uit. Ik maak een prothese op maat voor u. Eerst een noodprothese, zodat u na het trekken van uw tanden en/of kiezen gewoon kunt eten en spreken en na 6 maanden uw definitieve kunstgebit.

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak op onze praktijk in Hilversum. Dit kan per telefoon 035 87 95 171 of eenvoudig via onderstaande button.

Contact

Behandelplan immediaat- of noodprothese

Hieronder leest u meer over het behandelplan voor het vervaardigen van uw eerste kunstgebit bij Tandprothetische praktijk Novotny in Hilversum.

Icoon bij stappen Afspraak 1: intake en scan

Tijdens uw eerste afspraak voeren we een intakegesprek. U bent in de gelegenheid om al uw vragen te stellen. Daarnaast hoor ik graag wat uw wensen zijn. Wilt u bijvoorbeeld een mooi, recht kunstgebit in een tint lichter dan uw huidige tanden? Geen probleem. Ik luister naar u en geef aan wat de mogelijkheden zijn en wat u kunt verwachten.

Vervolgens verzamel ik alle data door uw huidige situatie in de mond te scannen en indien nodig het maken van een afdruk. Op basis hiervan maak ik een immediaat prothese voor u. De behandeling duurt maximaal 60 minuten. Vervolgens kunt u alvast een afspraak inplannen bij de tandarts of kaakchirurg 10 werkdagen na deze eerste afspraak.

Icoon bij stappen Afspraak 2: ophalen noodprothese

Na maximaal 10 werkdagen krijgt u een telefoontje van ons dat u uw immediaat prothese bij ons kan ophalen. U neemt deze prothese mee naar de afspraak met de tandarts/kaakchirurg. Nadat de tandarts of kaakchirurg uw tanden en kiezen heeft getrokken wordt de noodprothese direct geplaatst.

De prothese moet vervolgens 24 uur in de mond blijven zitten. Haal deze er niet voortijdig uit! Door de extracties zal de kaak opzwellen. Als u de prothese eruit haalt en de kaak zwelt, krijgt u hem niet meer op zijn plek.

Icoon bij stappen Afspraak 3: controle en nazorg

U draagt nu uw immediaat prothese, deze draagt u voor een periode van ongeveer 6 maanden. In deze periode staat het herstellen van de kaak centraal.

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken. Dit is vaak een onopgemerkt proces. De onderkaak slinkt vier keer zo snel als de bovenkaak. Wanneer de noodprothese erg los gaat zitten kan deze worden aangepast door er een laagje in te leggen (tissue conditioner).

Heeft u last van drukplekken of van een prothese die los gaat zitten neem contact op met onze praktijk en wij plannen een afspraak in om dit te verhelpen.

Maak een afspraak

Icoon bij stappen Afspraak 4: vervaardigen van de definitieve prothese

Na 6 maanden is de kaak tot rust gekomen en hersteld. U kunt nu de immediaat prothese (noodprothese) vervangen voor de definitieve gebitsprothese. Deze prothese sluit goed aan op de kaak en draagt u voor een periode van 5 jaar. U krijgt van ons een oproep voor het vervaardigen van een definitieve prothese. Uiteraard mag u ook zelf contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak hiervoor.

Kosten en vergoedingen immediaat prothese

Een immediaat (eerste) prothese wordt voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering. Het overige deel van 25% is de eigen bijdrage. Deze kan gedeeltelijk tot geheel worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Naast de eigen bijdrage geldt er het verplichte eigen risico van € 385,- per jaar (tot 2026).

Houdt u bij een immediaat prothese rekening met de kosten van de tandarts en of kaakchirurg. Denk hierbij aan de kosten voor het trekken van uw tanden en of kiezen, het maken van röntgenfoto’s en dergelijke. Deze kosten worden alleen vergoed vanuit de aanvullende tandartsverzekering. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van medische noodzaak.

In de eerste 6 maanden na plaatsing van de immediaat prothese vinden de nodige aanpassingen plaats ten gevolge van het genezingsproces. Deze worden voor het grootste deel vergoed vanuit de basisverzekering, echter vinden deze aanpassingen plaats in een nieuw kalender jaar dan wordt het eigen risico opnieuw aangesproken.

Lees meer over kosten en vergoedingen
© TPP Novotny 2024 Alle rechten voorbehouden | Design by iClicks